Tiedätkö kuka on pelastuslaitoksen yleistietomies Jantunen?

”Palvelu asuu yrityksessämme”, sanotaan erään valtion omistaman monopoliyrityksen kotisivuilla. Myönnetään, että itsellänikin on asiasta melkoisesti kokemusta, sillä olen ennen pelastuslaitosta työskennellyt vajaat kahdeksan vuotta tämän yrityksen eri myymälöissä. Samainen yritys myös sijoittuu aina korkealle kysyttäessä, mistä suomalaiset saavat hyvää palvelua.

Aloittaessani työni yrityksessä ihmettelin alkuun, miksi ihmiset tulevat todella usein kysymään esimerkiksi ajo-ohjeita juuri sieltä, vaikka muitakin kauppoja jne. olisi lähettyvillä. Myöhemmin ymmärsin, että kaikki jotka ohjeita kysyivät, poistuivat tyytyväisenä myymälästä. Koskaan ei siis ollut liian kiire, ettei joku olisi ehtinyt auttamaan asiakasta, vaikka se ei olisi varsinaiseen toimenkuvaan kuulunut.

kari_portaissa_1000

Päivystävä palotarkastaja vastaa kuntalaisten kysymyksiin arkisin klo 9 – 15.

Palvelu asuu myös pelastuslaitoksilla

Pelastuslaitoksen kuntalaiselle näkyvin palvelu on usein paloautot sireeneineen ja sinisine vilkkuineen. Usein unohtuu, että pelastuslaitos tarjoaa kuntalaisille myös muunlaisia palveluita. Me kaikki olemme täällä palvelemassa teitä samalla tavalla kuin aiemmin mainitun yrityksen myyjät. Onneksi yhä useampi kuntalainen osaa pyytää myös meidän palvelujamme. Eräs tällainen palvelu on päivystävä palotarkastaja, jolta voi kysyä turvallisuuteen ja riskienhallintaan liittyvistä asioista.

Itse olen päivystävän palotarkastajan tehtäviä tehdessäni huomannut hieman samaa kuin työskennellessäni edellisessä työpaikassani asiakaspalvelijana. Moni kuntalainen soittaa pelastuslaitokselle silloin, kun on sellainen kysymys, mihin ei suoranaisesti ole omaa organisaatiota vastaamaan tai ottamaan kantaa.  Pyrimme etsimään kaikille vastauksen kysymykseensä tai ainakin paremman tahon, josta asiaa voi tiedustella. Kaikkea eivät päivystävät palotarkastajatkaan tiedä, mutta varmasti tekevät kaikkensa asian selvittämiseksi.

Päivystävät palotarkastajat hoitavat tehtäväänsä muiden töiden ohessa. Kuvassa Janne Aso Saariston turvallisuuspäivillä Iniössä pystyttämässä valistustelttaa.

Päivystävät palotarkastajat hoitavat tehtäväänsä muiden töiden ohessa. Kuvassa Janne Aso pystyttämässä valistustelttaa Saariston turvallisuuspäivillä Iniössä.

Päivystävät palotarkastajat tekevät tiivistä yhteistyötä myös operatiivisen palvelualueen kanssa. Kuvassa Kemppilän kerrostalopaloalueen läpikäynti Turussa.

Päivystävät palotarkastajat tekevät tiivistä yhteistyötä myös operatiivisen palvelualueen kanssa. Kuvassa Kemppilän kerrostalopaloalueen läpikäynti Turussa.

Kysymyksiä laidasta laitaan

Hyvänä esimerkkinä päivystävän palotarkastajan palvelualttiudesta on jäänyt mieleeni kollegalle sattunut tapaus, jossa päivystävän palotarkastajan puhelimeen soitti heti aamusta vanhempi naishenkilö. Nainen oli puhelimessa kertonut kalenteristaan, johon hän merkitsee aina itselleen tärkeät menot ja asiat. Kyseiselle päivälle hän oli kirjoittanut kello 13:00 kohdalle ”silta”, josta hän soitti pelastuslaitokselle kysyäkseen olisiko meillä tietoa, josko jollakin sillalla tapahtuisi tuohon aikaan jotakin. Tarkastajallekaan ei puhelun aikana tullut mieleen mitään kyseisestä asiasta vaan asiakkaan kanssa keskusteltiin yleisesti päivän polttavista asioista. Asiakas oli puhelun päätteeksi kiittänyt hyvästä palvelusta ja tarinatuokiosta, vaikka ei saanut vastausta kysymykseensä.

Myöhemmin päivällä miettiessämme asiaa porukalla muistimme, että sinä päivänä kello 13:00 oli Kirjastosillan avajaiset. Valitettavasti kello oli tuolloin jo yli yhden, joten tässä tapauksessa jäi varsinainen apu antamatta. Vaikka kyseisen tarinan soittaja jäikin ilman apua, olkaa silti rohkeasti yhteydessä ja pyytäkää palvelua, sillä teitä varten olemme töissä.

P.s. Tietenkään emme halua pilapuheluita tai ns. ”turhia soittoja”, sillä niihin käytetty aika on pois avun tarvitsijoilta.

Päivystävän palotarkastaja palvelee arkisin klo 9 – 15 p. 050 433 0260 tai pelastuslaitos.palotarkastaja@turku.fi

Terveisin, Kari

Terveisin, Kari

 

 

 

 

Tutustu Kariin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.