Tulipalossa asuntoon muodostuvaa ylipainetta tutkitaan

Palontutkijana olen monta kertaa törmännyt siihen, että palossa menehtynyt on onnistunut pääsemään kerrostalohuoneiston ulko-ovelle asti, mutta siihen voimat ovat loppuneet ja henkilö on menehtynyt juuri ennen pelastumista. Olen kuitenkin miettinyt sitä, ovatko voimat loppuneet, koska palo on synnyttänyt myrkkykaasuja.

On yleisesti tiedossa, että tulipalo aiheuttaa voimistuessaan painetta, mutta valitettavasti tätä ilmiötä ei ole huoneistopaloissa tutkittu laajemmin Suomessa eikä muualla maailmassa.

koe2

Kuva testitilanteesta.

Turun Pansiossa oli vähän aikaa sitten erikoinen kerrostalopalo. Toisen kerroksen asunnossa syttyi tulipalo ja kun asukas poistui huoneistosta, ovi jäi auki ja kuumat palokaasut levisivät porraskäytävään. Tässä ei ole mitään epätavallista, mutta savu aiheutti sen, että porraskäytävän automaattinen paloluukku avautui. Tämän seurauksena porraskäytävä oli kuin savupiippu ja huoneisto kuin tulisija, jossa pellit olivat täysin auki. Huoneiston ikkuna oli myös hajonnut. Tuloksena oli raju palo porraskäytävässä, jossa suuri osa huoneistojen ovista paloi puhki. Tulipalossa kuoli yksi henkilö ja loput talon asukkaat, noin 50 henkeä, pelastuivat parvekkeiden tai ikkunoiden kautta. Tulipalossa loukkaantui useita henkilöitä.

Palonsyyntutkinta oli itsestään selvä asia, ja tutkinnassa pyrittiin luomaan samanlaiset olosuhteet kuin itse palossa. Koe tehtiin Raisiossa sijaitsevassa purkutalossa. Kokeessa todettiin, kun huoneisto oli sytytetty palamaan, kaikki olivat poistuneet porraskäytävään ja sisäovi oli suljettu, että sisäovea oli mahdotonta avata huoneiston ylipaineen vuoksi. Koe toistettiin ja sama toistui. Tässä vaiheessa palontutkijat alkoivat ynnätä 1+1. Onko olemassa syy-yhteys sen välillä, että palon uhrit löytyvät ulko-oven vierestä ja että sisäovea on vaikea avata?

koe1

Kuva testitilanteesta.

Paloturvallisuustekniikan professori Simo Hostikka Aalto-yliopistosta kiinnostui tapauksesta ja on nyt käynnistänyt asiaa koskevan PAHAHUPA-tutkimushankkeen. Budjetti on noin 1 milj. euroa ja suuri rahoittaja on Palosuojelurahasto. Myös Varsinais-Suomen pelastuslaitos on mukana hankkeessa.

Muutama viikko sitten tehtiin testejä vanhassa purkuvalmiissa kerrostalossa. Tavallisessa huoneistossa sytytettiin sarja samankaltaisia paloja ja huoneiston paine mitattiin tarkasti. Sytykkeenä käytettiin astiaan tarkoin mitattu määrä syttyvää nestettä. Huoneistossa oli savusukeltaja testin aikana, mm. sytyttämässä ja tuulettamassa, kun syttyvä neste oli palanut loppuun. Huoneistossa syntyi aivan selvä ylipaine, kun palo alkoi ja kehittyi. Vähitellen paine tasaantui, mutta kun liekki sammui, huoneistoon tuli alipainetta.

Itse olin huoneiston ulkopuolella, hoidin mm. radioliikennettä savusukeltajaan, ja ovenraoista kuului selvää huminaa eli sihahdus, kun huoneiston ja porraskäytävän välillä oli paine-eroa.

test5

Kuva testitilanteesta.

Lopuksi sytytettiin palo tavanomaisella syttyvällä materiaalilla ja paine-ero muodostui niin suureksi kohta sen jälkeen, kun palo oli sytytetty, että huoneiston väliovea oli mahdotonta avata. Vähän myöhemmin, kun paine taas oli tasaantunut, ovi saatiin auki.

Tulokset ja loppupäätelmät on tarkoitus julkaista keväällä 2016. Professori Simo Hostikka oli hyvin kiinnostunut mitatuista arvoista ja ennakoi, että kokeiden pohjalta tehdään muutoksia rakentamismääräyksiin. Erityisesti tämä koskee uusia energiansäästötaloja, jotka rakennetaan hyvin tiiviiksi.

Lue lisää tutkimuksesta Aalto-yliopiston sivuilta:

Hälsningar, Knut

Hälsningar, Knut

 

 

 

Tutustu Knutiin!

7 thoughts on “Tulipalossa asuntoon muodostuvaa ylipainetta tutkitaan

 1. Esitän vain yhden kysymyksen.
  Miksi saunan ovi ei saa olla sisään päin aukeava?
  Hätätapausten takia.

 2. Minulle oli uutta huomata lukiessani meidän talon pelstussuunnitelmaa, että kerrostaloissa asunnot ovat omia palo-osastojaan (”Kerrostaloissa jokainen asunto on tehty omaksi palo-osastokseen, josta palon leviäminen toiseen asuntoon on estetty rakenteellisin toimenpitein.”). Jos ovet avautuvat rappuun, tulisiko rappukäytävästä sitten aina savupiippu ja palava huoneisto palaisi kuin tulipesä?

  Alla meidän taloyhtiön pelastussuunnitelmasta ohjeet:
  ”Tulipalo – toimintaohjeet, kun turvallinen poistuminen on estynyt

  Joskus toisaalla riehuva tulipalo estää turvallisen poistumisen kiinteistöstä. Näissä tapauksissa on viisainta pysytellä savuttomassa tilassa ovet ja muut aukot suljettuina.

  Jää asuntoon ja ole rauhallinen.
  – Kerrostaloissa jokainen asunto on tehty omaksi palo-osastokseen, josta palon leviäminen toiseen asuntoon on estetty rakenteellisin toimenpitein.
  – Hyppääminen korkealta johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin, asuntoon jääminen ei.”

  Olen itse herännyt kerran yöllä savun hajuun. Hetkeä myöhemmin palomies soitti kaikkien ovikelloa savun täyttämässä rappukäytävässä ja kehotti pysymään sisällä. Kerrosta alempana yksiössä oli sohva syttynyt tuleen savukkeesta, sillä kertaa ei tullut henkilövahinkoja, koska naapuri oli hereillä.

  • Olisi hyvää muistaa se, että palolle pitäisi aina sulkea ovi. Poistuessaan palavasta asunnosta suljetaan ovi, joka estää palon ja savukaasujen leviäminen porrashuoneeseen.

   Terveisin
   Knut

 3. Eikö tällaisessa tilanteessa kevyeen sisäoveen reiän rikkomalla siis voisi tasata paineen sisäoven ja rapun oven välissä, jolloin ovi aukenisi helposti?

  • Valitettavasti kukaan ei ole rikkomassa ovea niin aikaisessa vaiheessa tulipaloa (jos asukas ei tee sitä itse). Lisäksi myös ulko-ovi estää paineen purkaantumista.

   Terveisin
   Knut

 4. Lainaus: ”-ovenraoista kuului selvää huminaa eli sihahdus, kun huoneiston ja porraskäytävän välillä oli paine-eroa.”

  On se hyvä että Aalto-yliopistossa puhutaan sivistyneesti englantia, jotta pääsevät eroon suomalaisen monimuotoisuuden sekoitteista sanoissaan? Tuo yliopisto on suomalaisen kulttuurin rappion taiteellista alkua. Hyödytöntä Suomelle kouluttaa suuryhtiöille osaavaa ja älykästä henkilöstöä tuottamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.