Tulipysäkissä puututaan lasten ja nuorten luvattomaan tulenkäsittelyyn

Aikuinen – oletko koskaan tullut ajatelleeksi puhua lapsellesi tuleen liittyvistä asioista ja opettaa hänelle vastuullista tulenkäsittelyä? Oletko muistellut omaa lapsuuttasi tai nuoruuttasi ja niitä hölmöilyjä joita tulen kanssa tuli tehtyä?

Itse muistan hyvin omasta lapsuudestani, kun asuinalueemme tiet asfaltoitiin. Hain autotallista ruohonleikkuriin tarkoitettua bensaa juomapulloon. Siitä oli hyvä ruiskuttaa bensaa tielle ja kirjoittaa tekstejä. Sitten ei muuta kuin tulta perään ja katu loisti hienosti tekstien kera. Tai sen tapauksen, jossa kaverini teki Molotovin cocktailin (polttopullon) ja heitti sen talojen läheisyydessä olevan metsäalueen kuivaan katajapuskaan. Tapauksista selvittiin ilman suuria onnettomuuksia ja lähinnä säikähdyksellä, vaikka ainekset pahempaan oli olemassa. Aina ei käy niin onnekkaasti.

Yleisesti lasten ja nuorten taidot käsitellä tulta on hyvin puutteelliset. Sytytellään kohteita joista palo voi nopeasti levitä vaikka rakennuksiin. Yritetään sammuttaa tulta hyppimällä tulen päällä, jolloin omien vaatteiden syttymisen riski on erittäin suuri.

13 -14-vuotiaat nuoret leikkivät autiotalon sisällä tulella ja rakennus paloi maan tasalle. Onneksi ei tullut henkilövahinkoja.

13 -14-vuotiaat nuoret leikkivät autiotalon sisällä tulella ja rakennus paloi maan tasalle. Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Tahallaan sytyttäminen on rikos

Syyntakeellisuus alkaa 15-vuotiaana, tällöin rikosrekisteri alkaa karttua. Huomioitavaa on, että alle 15-vuotias on myös korvausvelvollinen. Yleisesti tapauksista seuraavat korvaukset, sakot tai tuomiot ovat lasten tai nuorten henkilökohtaisia, ei vanhempien.

Tulipysäkissä puututaan lasten ja nuorten luvattomaan tulenkäsittelyyn. Yhteistyötä tehdään muun muassa poliisin, sosiaalitoimen ja pelastusviranomaisten kesken. Luvattomasta tulenkäsittelystä kiinnijääneille lapsille tai nuorille pidetään puhuttelutilaisuus, josta käytetään nimitystä interventio. Tämän tarkoituksena on keskustella rakentavasti lapsen ja nuoren tasoon sopivasti ja saada hänet tai heidät ymmärtämään, ettei leikitä enää tulella.

Nuoret leikkineet tulella kallion päällä ja maastoa alkoi palaa. Pelastuslaitos sai palon sammutetuksi ennen, kuin se levisi metsään.

Nuoret leikkineet tulella kallion päällä ja maastoa alkoi palaa. Pelastuslaitos sai palon sammutettua ennen kuin se levisi metsään.

Yleisesti lapset tai nuoret sytyttelevät kokeilumielessä, ja hakevat jännitystä tylsään arkeen. Joissain tapauksissa sytyttely voi olla hätähuuto, jolla lapsi tai nuori yrittää kertoa, ettei hänellä ole kaikki hyvin.  Interventiossa nämä asiat tulevat yleensä esiin. Siksi on hyvä, että samalla kertaa lasta katsotaan useamman tahon silmin ja voidaan tarjota apua lapselle tai perheelle, mikäli siihen on tarvetta. Muutamia tapauksia on ollut joissa lapsi on saanut jopa psykiatrista hoitoa.

Älä siis aliarvioi lapsesi kekseliäisyyttä ja kuvittele, ettei minun mussukkani voi tehdä koskaan mitään tuollaista tyhmää.  Kuuntelemalla omaa lasta tai nuorta ja tarjoamalla heille hyviä virikkeitä saadaan paljon hyvää aikaan. Keskustele siis, myös tuleen liittyvistä asioista, lapsesi ja nuoresi kanssa.

Lisätietoa Tulipysäkki-hankkeesta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sivuilta: Tulipysäkki

Terveisin, Eerik

Terveisin, Eerik

 

 

 

 

Tutustu Eerikiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.