Tunnetko tienoosi – turvallisuusriskejä naapurustossa?

Tunnistatko, mitä vaaratekijöitä tästä varastosta löytyy?

Tunnistatko, mitä vaaratekijöitä tästä varastosta löytyy?

Elämme jatkuvasti monien riskien ympäröiminä. Riskitekijöitä aiheuttavat muun muassa liikenne ja teollisuus. Joskus suurin riski on ihminen itse, toisinaan muut ihmiset tai toimijat aiheuttavat uhkaa, jota ei välttämättä edes tiedosteta.

Asuintienoomme on tulvillaan erilaisia riskejä. Kuinka moni meistä on asuntoa ostaessaan miettinyt asunnon sijaintia riskitekijöiden näkökulmasta? Itse ostin juuri asunnon läheltä paloasemaa. Tämä ei kuitenkaan ollut asunnon hankinnassa kovin tärkeä kriteeri, kun taas päiväkodin ja muiden julkisten palveluiden sijainti tuntui tärkeämmältä. Perheenisänä ja riskienhallinnan ammattilaisena tein asunnon osalta kuitenkin hieman taustatyötä ja selvitin, onko uuden kotimme alueella erityisiä riskejä, jotka pitäisi ottaa huomioon. Näitä riskejä voisivat olla esimerkiksi tienristeykset, joissa kolaroidaan tavallista enemmän tai läheinen teollisuusalue, mikäli siellä saattaisi onnettomuustilanteessa aiheutua vaarallinen kemikaalivuoto. Löydökset eivät olisi kuitenkaan ratkaisseet asunnon ostoa, mutta ne olisi hyvä tiedostaa alueelle muuttaessa.

Myös pelastuslaitos varautuu mahdollisten vaaratilanteiden varalle alueellaan.

Myös pelastuslaitos varautuu alueellaan mahdollisten vaaratilanteiden varalle esimerkiksi erilaisin harjoituksin.

Vakavat kemikaalionnettomuudet ovat onneksi harvinaisia, mutta silti vakavasti otettavia. Kuvassa harjoitellaan pesulinjaston käyttöä Turun satamassa.

Vakavat kemikaalionnettomuudet ovat onneksi harvinaisia, mutta tapahtuessaan sitäkin vaarallisempia. Kuvassa harjoitellaan pesulinjaston käyttöä Turun satamassa.

Riskien tiedostamisesta tulee mieleeni ensimmäinen vaimoni kanssa tehty pidempi automatka, joka suuntautui silloin Helsinkiin. Olimme tunteneet toisemme vasta muutaman kuukauden ajan ja ensimmäinen yhteinen reissu hiukan jännitti nuorta miestä. Maalaispoikana en ollut aikaisemmin ajanut autoa Helsingissä, ja raitiovaunujen seassa sohaaminen vähän arvelutti, mutta tuoreelle tyttöystävälle en uskaltanut asiasta mainita. Jo matkan alkuvaiheessa auto hieman temppuili, eikä se vähentänyt jännitystäni yhtään. Moottoritiellä kruisailu sujui mainiosti alkukankeuden jälkeen, mutta mitä lähemmäksi Helsinkiä tultiin, sitä enemmän hermostutti, ja tyttöystäväkin sen huomasi. Olin juuri aikaisemmin viikolla lukenut lehdestä Helsingin kolariherkimmistä risteyksistä ja tunnelmaa keventääkseni päätin Mannerheimintien alkupäässä, valon vaihtumista odotellessamme, mainita olevamme nyt yhdessä pääkaupungin riskiristeyksistä. Valon vaihtuessa vihreäksi viereiseltä kaistalta kuului rysähdys, ja huomasimme kuorma-auton peruuttaneen takanaan olevan auton keulaan. Reissu muuten sujui mukavasti eivätkä riskitekijätkään enää paluumatkalla häirinneet.

Kaikki Turun rautatieaseman lähellä säännöllisesti kulkevat tai asuvat ovat varmasti huomanneet kymmenien säiliövaunujen muodostamat jonot ratapihalla. Järjestelyratapihalla kulkee viikoittain suuria määriä vaarallisia kemikaaleja. Normaalitilanteessa nämä kemikaalisäiliöt ovat täysin harmittomia, mutta onnettomuuden tai vuodon sattuessa ne aiheuttavat pahimmillaan suuren uhan koko keskusta-alueelle. Ratapihan kaltaisia riskikohteita Varsinais-Suomessa on parisenkymmentä. Näitä kohteita ei ole tarpeen pelätä, mutta niiden olemassaolo on hyvä tiedostaa. Lisäksi olisi tarpeen tietää, miten omalta osaltaan toimii onnettomuustilanteessa. Riskikohteen toiminnanharjoittajan velvollisuutena on tehdä ja jakaa kohteen vaikutusalueella asuville ja oleskeleville toimintaohjeet (turvallisuustiedote) onnettomuuden varalta.

Silloin tällöin ratapihat aiheuttavat onnettomuuksia, junien purku- ja lastaustilanteet aiheuttavat usein suurimmat riskit. Kuvassa harjoitellaan kemikaalionnettomuuden varalle Uudessakaupungissa.

Silloin tällöin ratapihat aiheuttavat onnettomuuksia, junien purku- ja lastaustilanteet aiheuttavat usein suurimmat riskit. Kuvassa harjoitellaan kemikaalionnettomuuden varalle Uudessakaupungissa.

Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien riskikohteiden osalta tehdään pelastuslaitoksella ulkoisia pelastussuunnitelmia. Suuren riskin kohteissa järjestetään suuronnettomuusharjoitukset kolmen vuoden välein. Syksyn 2014 aikana pelastuslaitos järjestää Varsinais-Suomessa muun muassa kaksi suurta suuronnettomuusharjoitusta (Yara – Uusikaupunki ja Turun ratapiha).

Tutustukaa ympäristöönne ja tiedostakaa riskit. Turvallista kesän jatkoa!

Terveisin, Kari

Terveisin, Kari

 

 

 

 

Tutustu Kariin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*