Turvallinen joulu on kiireetöntä yhdessäoloa ja välittämistä

Ruuhkat ovat tunnetusti joulun aikaan mahdottomat ja liikenteessä sattuu ja tapahtuu. Paras tapa välttää ei-toivotut viivästymiset liikenteessä on varata riittävästi aikaa matkantekoon ja varautua näin ruuhkassa ajoon, vallitsevien sääolosuhteiden aiheuttamiin hidastuksiin sekä mahdollisiin liikenneonnettomuuspaikkojen aiheuttamiin viivästyksiin. Tapahtumapaikan ohitse tulee ajaa rauhallisesti ja varovasti – mekin haluamme turvallisesti töistä kotiin omien perheidemme luo joulua viettämään. Kuvaaminen ei luonnollisestikaan kuulu onnettomuuspaikalle, joten havainnointi kannattaa kiinnittää ympäristöön lisävahinkojen ehkäisemiseksi. Jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyydensuojaan, niin potilaillamme kuin meillä työntekijöilläkin. Pyydän arvostamaan sitä.

Matkan aikana tulee ylläpitää vireystilaa pitämällä tarpeeksi taukoja. Silloin lapsetkin jaksavat taittaa matkaa, mikä säästää myös vanhempien hermoja. Myös erilaiset autossa pelattavat havainnointileikit usein toimivat perheen pienimpiin. Hyvä esimerkki tällaisista leikeistä on auton värin huomiointi. Ensin valitaan seurattava väri. Olkoon se nyt punainen. Kun joku havaitsee punaisen auton, hänen tulee huutaa ”Hep!”. Se, joka ensimmäisenä ehtii sanomaan ”Hep”, saa pisteen ja valitsee seuraavan havainnoitavan värin. Kymmenen pistettä ensin kerännyt on voittaja.

Pidä huolta läheisistä ja turvallisuudesta

Joulu on kiireettömyyden ja rauhoittumisen aikaa. Sukuloidessa kannattaa yhdessäolon ja joulun antimien nauttimisen lisäksi huolehtia turvallisuudesta: ovatko mummolan palovaroittimet paikoillaan, onko niihin vaihdettu patterit? Onko ne asennettu oikeille paikoilleen?

Samalla on hyvä tarkastaa, onko omaisella nastat kenkiin liukkaiden varalle. Onko ne asennettu kenkiin oikein? Onko piha aurattu ja hiekoitettu? Ovatko tuikut palamattomalla alustalla tuomassa tunnelmaa pimeinä iltoina? Kuka on vahtinut kinkkua uunissa?

Pärjääkö omainen kotona, löytyykö tavaroita hassuista paikoista? Elääkö mummo tai pappa vuosia sitten tapahtuneita asioita uudelleen? Olisiko aika ottaa yhteyttä kotihoitoon omaisen pärjäämisen tueksi? Miten omaishoitaja jaksaa arjessa, tarvitseeko hän apua? Pienellä huomioinnilla ja välittämisellä tuodaan iso turvallisuudentunne sekä itselle että omaiselle ja parhaimmillaan laadukkaita vuosia kotona, jossa viettää joulua omia perinteitä kunnioittaen.

Anna lapselle turvallinen joulu

Joulu on paitsi sukuloimisen, myös lasten juhla-aika. Jouluun kuuluu tietynlainen salaperäisyys ja odottaminen. Se, mitä lapsi joululta odottaa eniten, on kiireettömän yhdessäolon luoma turvallisuus. Lapsiperheen joulunviettoon ei pitäisi kuulua aikuisten kohtuuton alkoholinkäyttö. Tätä näkee jokaisessa viettämässämme juhlapyhässä eikä joulu valitettavasti ole poikkeus. Lapsi kaipaa läsnäoloa ja turvaa, ei valvomattomia kynttilöitä ja aikuisen alkoholinkäytöstä johtuvaa pelkoa. Joulu tuo moneen perheeseen painetta, joka purkautuu valitettavasti turhan usein alkoholin kautta. Tämä joulu toivottavasti on se käännekohta edes jollekin lapselle, joka kaipaa turvaa ja läsnäoloa. Koska jokainen lapsi on arvokas ja ansaitsee läsnäolon ja turvan. Ja sen ihanan naurunremakan, joka syntyy jo pelkästä yhdessäolosta.

Joulun taika, kohta on sen aika.
Mielikin jo rauhoittuu, hymyyn kääntyy moni suu.
Salaisuuksia, supinaa, tonttu saattaa ikkunasta kurkistaa.
Yhdessä kun joulua viettää saa, on kaikilla aina niin mukavaa.

Toivotan kaikille rauhallista, rentouttavaa ja turvallista joulua!

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoidossa työskentelevä Ida Pennanen.

Terveisin, Ida

”Olen hitusen alle 30-vuotias turkulainen ensihoitaja, äiti pienelle koululaiselle ja päiväkotilaiselle sekä kahden kissavanhuksen palvelija. Valmistuin 2009 lähihoitajaksi suuntautuen ensihoitoon ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, astuin ensihoitaja AMK:n (kesällä yllättävänkin lämpöisiin) saappaisiin. Kenttätyön ja ihmisten kohtaamisen lisäksi työn kipinä on ensihoidon kehittäminen. Vapaa-aika kuluu luonnossa, kirjojen parissa ja palapelejä tehden”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*