Turvallinen kesä on leppoinen kesä

Taas on se aika vuodesta, kun grillissä tirisee herkkuja ja aurinkotuolissa iho saa toivottavasti kauniin rusketuksen. On siis vihdon kesä ja kärpäsetkin ovat tulleet.

Osa meistä suomalaisista on jo loman vietossa ja toiset odottaa malttamattomina milloin itse pääsee kirmaamaan lomalaitumille. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen porukkaan ja kesäkuun lopulla se loma siten koittaa minullekin.

Kaiken ihanan kesäisen huuman keskellä on hyvä kuitenkin muistaa muutamia asioita. Olet sitten kotona, mökillä tai ajelet missä päin suomea tahansa, aina voi sattua ja tapahtua jotain ikävääkin.

Ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista on, että lataat puhelimeesi heti ilmaisen 112 Suomi -sovelluksen.112 Suomi -mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa, sillä soittaessasi hätänumeroon sovelluksen kautta, tietää hätäkeskus heti sinun sijaintisi. Tämä nopeuttaa huomattavasti avun saantia perille.

Kauas on tunnetusti pitkä matka myös auttajilla ja siksi ihmiset joutuvat pärjäämään jonkin aikaa omin voimin ennen ammattiavun saapumista. Tämän vuoksi on tärkeää niin kotona, mökillä, kuin autossakin on huomioida seuraavat asiat:

  • Alkusammutusvälineet on hankittu ja huollettu ja niitä osataan käyttää.
  • Ensiaputarvikkeet löytyvät helposti ja jokainen lomalainen tietää, miten niitä käytetään.
  • Palovaroittimet kotona, mökillä ja matkailuajoneuvossa ovat toimintakunnossa. Testaa palovaroitin kuukausittain ja vaihda paristo vähintään kerran vuodessa. Mikäli kotoa tai mökiltä löytyy tulisijoja tai kaasulaitteita, laita myös häkävaroitin paikoilleen.
  • Kaasulaitteet, kuten hellat ja grillit, ovat kunnossa. Itse voi tsekata esimerkiksi kaasugrillin letkun kunnon ja tarkastaa letkun liitosten tiiviyden. Muista, että kaasulaitteet on hyvä huollattaa ammattilaisella.
  • Milloin nuohooja on viimeksi nuohonnut kotona ja kesämökillä? Tulisijoja käytettäessä vakituinen asuinrakennus pitää nuohota kerran vuodessa ja loma-asunto kerran kolmessa vuodessa. Nämä hommat on jätettävä nuohoojalle, ja itse voi sitten keskittyä loman viettoon.

Näiden edellä mainittujen turvallisuustekijöiden lisäksi kannattaa muistaa huomioida ruskettuminen turvallisesti käyttämällä aurinkovoiteita, niin vältytte palamiselta ja voitte ihailla niitä kuuluisia rusketusraitoja.

Viimeiseksi muistutus vielä siitä, että kuumalla kelillä raikkaiden sihijuomien lomassa kannattaa välillä nauttia myös holittomia juomia, niin ei nestehukka pääse yllättämään.

Muistakaa nauttia kesästä ja toisistanne sekä ladatkaa akkujanne.

Tässä on palotarkastaja Virtasen resepti turvallisen leppoisaan kesään. 🙂

Lisää turvallisuusohjeita lomailijalle

Terveisin, Eerik

 

 

Tutustu Eerikiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.