Onko teillä turvallinen koti tänä syksynä?

Kesä ja lomat alakas olehen lusittuna lähestulukoot kaikilla pois lukien kesäntyöntekijät ja muut sesonkityöntekijät, jotka ovat jaksaneet katsella enemmän ja vähemmän iloisia lomalaisia jälleen yhden kesän lisää. Iso kiitos erinäisille kesäsesongin pyörittäjille, kesä on ollut huikea ja täynnä mitä ihimeellisimpiä tapahtumia. Lämmin kesä on suosinut lomalaisia, mutta pitänyt pelastusalan ammattilaiset kiireisinä. Onneksi virkatehtäviä hoitavat viranomaiset ovat päässeet nauttimaan virkavaatteiden tuomasta lämmöstä – varsinkin jos kesäloma sattui harmillisesti osumaan kylymään kesäkuuhun eikä helteiseen heinäkuuhun.

Alkusammutusta Artukaisten paloasemalla keväällä 2014

Alkusammutustaitoja on hyvä harjoitella myös käytännössä. Kuvassa koululaisille opastetaan, kuinka rasvapalo käyttäytyy.

Syksy tuo pikkuhiljaa tullessaan viileämmät kelit ja pian olisi aika keskittyä kodin talvikuntoon laittamiseen. Oli kyseessä sitten omistusasunto, omistusoikeusasunto tai vuokra-asunto, on kesästä lämmityskauteen siirryttäessä hyvä tarkastaa perusasiat, ettei meijän tarvitsisi tulla punasella autolla sinisetvilikut päällä katsastamaan tilannetta – keskellä talavipakkasia. Olethan muistanut, että lämmityslaitteistojen hormistojen nuohous tulisi suorittaa kerran vuodessa piirinuohoojan toimesta. Hän on oikea ihminen tekemään työn huolella ja ammattitaidolla. Huonosti nuohottu tai nuohoamatta jätetty hormi on nokipalolle altis. Ne ketkä omistavat öljykattilan – olethan muistanut huollattaa öljypolttimon lisäksi myös öljysäiliön? Öljy kun tuppaa kerryttämään epäpuhdasta lietettä säiliönpohjalle, lisäksi teräksiset säiliöt syöpyvät ajan saatossa. Jos et tiedä milloin säiliö on viimeksi tarkastettu ja huollettu, olisi siihen hyvä pyytää ammattilainen tarkastamaan se. Näin ehkäistään lämmityksen katkeamista kovimmilla pakkasilla.

Tuliko tehtyä kesällä pientä pintaremonttia talon julkisivuun? Tarkastathan nyt sitten viimeistään talon osoitenumeron näkyvyyden tielle. Mikäli osoitenumero ei ole tielle näkyvällä paikalla tai ei erotu kunnolla taustastaan, harkitse sen siirtämistä parempaan paikkaan tai lisäkilven lisäämistä tienhaaraan. Lisäksi osoitenumeron tulisi olla valaistu – pimeinä talvi-iltoina valaistu numero näkyy parhaiten. Näin varmistat muun muassa ambulanssien perille löytämisen – ei riitä, että naapurit ja tutut löytävät perille. Alkusammutuskalusto? Tiesithän, että lämpimissä tiloissa olevat käsisammuttimet tulisi tarkastaa turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valtuuttaman liikkeen toimesta vähintään kahden vuoden välein ja kylmissä, tärinälle alttiissa tai suurille lämpötilavaihteluille alttiissa tiloissa vuoden välein. Käsisammuttimen mittarin vihreällä oleminen ei takaa sammuttimen toimintakuntoa. Eikä sammutuspeitteen pitäminen vetolaatikossa auta hätätilanteessa. Sammutuspeite tulisi olla asennettuna tukevasti seinälle, jotta sen käyttöönotto olisi mahdollista onnettomuustilanteessa.

Muista säännöllisesti tarkistaa paristojen kunto palovaroittimessa.

Muista säännöllisesti tarkistaa paristojen kunto palovaroittimessa.

Mitäs vielä olisi hyvä muistuttaa? Palovaroittimen ja mahdollisen häkävaroittimen paristojen testauksesta! Olethan myös tietoinen, että korkeisiin huoneisiin ja ikäihmisille löytyy palovaroittimiin lisäosia, joilla testauspainike voidaan tuoda katonrajasta alemmas! Ei tarvitse pelätä lonkkamurtumia, eikä miettiä kolomen aikaan yöllä, että millasilla konsteilla palovaroittimen saisi lopettamaan patterinloppumispiippauksen neljän metrin korkeudessa.

Ei miulla sen ihimeellisempiä asioita ollu mielenpäällä tähän syksyyn. Turvallista syksyä vahin kaikille ja muistetaan näkyä liikenteessä – käyttäkää heijastimia!

Terveisin, Jenika

Terveisin, Jenika

 

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista Jenika Yli-Kauppila on ensimmäinen. Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva mimmi työskentelee Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella palomestarina puoliksi operatiivisella, puoliksi riskienhallinnan palvelualueella.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.