Turvallista kesää!

Varsinais-Suomessa on noin 48 000 vapaa-ajan asuntoa, eli mökkiä, mikä on tilastollisesti eniten koko Suomessa. Maakunnassa yksittäisen kunnan alueella Parainen johtaa tilastoja reilulla 8000 mökin osuudella (Tilastokeskus v.2010). Täällä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella on siis melkoisen monta mökkiä ja kesänviettopaikkaa niin saaressa kuin mantereellakin.

Kesäisiä maisemia Maisaaressa (Kuva: Johanna Arvo 2013)

Kesäisiä maisemia Maisaaressa (Kuva: Johanna Arvo 2013)

Missä me ollaan?

Parhaimmillaan lomailu ja kesänvietto mökillä on rentouttavaa, jolloin saamme ladata akkuja niin työasioiden kuin myös D-vitamiinin osalta auringossa nautiskellen. Pahimmillaan mökillä saattaa kuitenkin sattua onnettomuus tai tapaturma, joka keskeyttää kauan odotetun loma. Vaikka suomalaisten mökit ovat nykyisin paremmin varusteltuja, turvallisuuteen ei muisteta edelleenkään panostaa säännöllisesti. Usein luotetaan siihen, että asiat ovat kunnossa. Etenkin vuokrattujen mökkien osalta tuudittaudutaan siihen, että se ”joku muu” on huolehtinut asiat kuntoon.

Mökille mentäessä on kuitenkin hyvä tarkistaa, että turvallisuuteen liittyvät välineet ovat kunnossa: palovaroittimissa on paristot kunnossa, ensiapulaukusta löytyy käyttökelpoisia tarvikkeita pienten ja kenties isompienkin vammojen ensiapuun. Tärkeimpänä kuitenkin olisi varmistaa se, että kaikki mökkeilijät tietävät, missä fyysisesti ollaan.

Esimerkiksi Långholm-niminen paikka löytyy Turunmaan saaristosta useammasta paikasta. Silloin pelkkä paikan nimi ei vielä riitä tiedoksi avun lähettämiseksi paikalle.

Esimerkiksi Långholm-niminen paikka löytyy Turunmaan saaristosta useammasta paikasta. Silloin pelkkä paikan nimi ei vielä riitä tiedoksi avun lähettämiseksi paikalle.

Mökkikausi asettaa haasteita pelastusviranomaisten lisäksi myös hätäkeskukselle. Kesällä me ihmiset olemme paljon aktiivisempia ja usein myös harrastamme asioita, joita emme normaalisti tee. Kaikenlainen nikkarointi ja puuhastelu on mukavaa, kun välineet ovat kunnossa ja niitä osataan käyttää unohtamatta työskentelyyn soveltuvia suojavarusteita. Hätäkeskus on usein ensimmäinen taho, joka kuulee epäonnistumisesta – kesäaika onkin huomattavasti vilkkaampaa aikaa hätäkeskukselle kuin muut vuodenajat.

Jotta apu löytää perille myös sinun mökillesi, tulosta mökillesi koordinaatit 112.fi-sivulta.

112Oma apu, paras apu!

Etenkin ensiaputilanteita varten on hyvä varautua niin mökille kuin muuhunkin vapaa-ajan viettoon soveltuvilla välineillä. Autoista löytyy usein melko kattava ensiapulaukku, mutta löytyykö matkastasi muulloin välineitä vaikkapa pienten haavojen hoitoon tai nyrjähtäneen nilkan hoitamiseksi?

Ensiapulaukkuja löytyy joka lähtöön ja toki omaa lomaa suunnitellessa kannattaakin miettiä jo etukäteen niitä tilanteita, joissa apua mahdollisesti tarvitaan. Laukusta voisi olla hyvä löytyä vaikkapa seuraavia tuotteita kesän retkille: laastareita, haavan puhdistukseen haavaspray, iso ensiside, suojakäsineet, turvaleikkuri, teippiä, rasvataitos,  sidetaitoksia ja esimerkiksi punkin poistoon sopivat pinsetit.

Edellämainittujen lisäksi mukana kannattaa pitää pieni kotiapteekki, jonne voit koota itsellesi sopivan sisällön. Esimerkiksi särkylääkettä, allergialääkettä sekä mieto kortisonipitoinen voide voisi olla hyvä pitää matkassa mukana omien henkilökohtaisten lääkkeiden lisäksi.

Ensiapuohjeita kesän pieniin tapaturmiin löydän osoitteesta: http://www.punainenristi.fi/materiaali/kesan-ensiapuohjeet

Nautinnollisia auringonlaskuja ja turvallista kesää, Johanna

Nautinnollisia auringonlaskuja ja turvallista kesää, Johanna

 

 

 

 

 

Tutustu Johannaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*