Kuuman kesän jälkeen viileä syksy valtaa jälleen ilmanalaa. Viilenevät ja pakkasen puolelle taittuvat illat saavat ihmiset tunnelmoimaan takkojen ääreen ja monessa kodissa nautitaankin tulen loimusta takan ääressä. Tuli ja sen tuoma lämpö on varsinkin suomalaisille sellainen peruselementti, joka saa pysähtymään ja rauhoittumaan. Olen itsekin monta kertaa jäänyt tuijottamaan takassa loimuavaa tulta ja aika tuntuu pysähtyvän liekkien liikehdintää seuratessa ja kuunnellessa puiden rauhallista poksuntaa.
Vaikka oikein käsiteltynä tuli onkin ihmiselle lähes alkukantainen turvallisuuden tunteen ja lämmön tuoja, liittyy tuleen aina riskinsä. Esimerkiksi vuonna 2020 arvioitiin 470 tulipalon syttymissyyksi tulisijaan liittyvä tapahtuma*. Talvea kohti mentäessä onkin hyvä käydä muutama turvallisuusseikka läpi koskien tulisijoja sekä lämmittämistä. Alla muutama vinkki viileneviin iltoihin. (*Nokipalo, Kipinä tai kekäle tulisijasta tai hormista, Vaurio tulisijassa tai hormissa)
Mikä ihmeen nokipalo?
Monelle termi nokipalo ei ole tuttu. Nokipalossa on kyse hormissa tapahtuvasta palosta, jossa hormin sisäpintaan kertyneet epäpuhtaudet ja noki syttyvät palamaan. Nokipalo voi palaa erittäin kuumana ja vaurioittaa hormia tai jopa halkaista sen. Vaarana on tällöin tulen leviäminen rakennuksen rakenteisiin. Nokipalon tapahtuessa voi hormista näkyä lieskat ja hormista kuulua voimakasta huminaa. Mikäli havaitset nokipalon tulisi tällöin aina soittaa hätänumeroon 112.
Miten nokipalon sitten voi helpoiten välttää?
Tärkein asia nokipalon välttämiseksi on huolehtia kiinteistön nuohous ajallaan. Asuinrakennusten tulisijat tulee nuohota vuosittain ja vapaa-ajan rakennuksissa kolmen vuoden välein. Vuonna 2019 voimaan tullut nuohousuudistus poisti käytössä olleen piirinuohousjärjestelmän ja nuohoojan voikin nykyään valita itse. Uudistuksen jälkeenkin nuohoojalla säilytetään ammattitutkintovaatimus, joten ihan kuka tahansa teeseitsemies tai -nainen ei sovellu nuohousta tekemään. Nuohousta tilatessa on myös hyvä muistaa, että turvallinen pääsy piipulle ja kattoturvalaitteiden kunnossapito ovat kiinteistön omistajan vastuulla. Huolehtimalla näistä voidaan turvata myös nuohoojan työturvallisuus.
Tunne tulisijasi
Nokipalon välttämisen lisäksi myös ajoittaisella tulisijan ja hormin silmämääräisellä tarkastuksella voi välttää vahinkoja etukäteen. Se, että tuntee tulisijan ja hormin ”metkut” ja käy sekä tulisijan että hormin läpi pitkän käyttötauon jälkeen, auttaa pitämään tulisijan turvallisena.
Turvallisuusvinkkejä takan lämmittäjälle
Tulisijan ja hormin kunnon lisäksi lämmittämiseen liittyy myös muitakin riskin paikkoja. Nimittäin käyttäjä. Polttamalla tulisijassa puhdasta kuivaa puuta voit huolehtia, että hormi pysyy mahdollisimman siistinä ja takaa myös hyvän vedon. Alla lyhyt muistilista lämmittäjälle:
• Poista ylimääräiset tavarat suuluukun edestä.
• Avaa pelti. Mikäli tulisijaa ei ole käytetty vähään aikaan, on hyvä kurkistaa, ettei hormissa ole vetoa haittaavia esteitä, kuten eläimen pesiä.
• Tarkista, että eduspelti on paikallaan. Eduspellin tulee olla vähintään 40 cm eteenpäin ja 10 cm sivuille suuluukun reunasta mitattuna.
• Jätä luukkujen edusta vapaaksi ja tarkista suojaetäisyydet valmistajan ohjeista tai pelastusviranomaiselta.
• Häkävaroitin on hyvä hankinta tiloihin, joissa on tulisija. Lisätietoa oikeaoppisesta sijoituksesta täältä: https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/pelastustoimen-laitteet/hakavaroittimet
• Sulje pelti vasta, kun hiillos on kokonaan hiipunut. Näin varmistat, ettei tulisijasta pääse huoneilmaan myrkyllistä häkää.
• Muista tilata nuohous! Nuohous tulee suorittaa asuinkäytössä olevassa asunnossa kerran vuodessa ja loma-asunnoissa kerran kolmessa vuodessa. https://nuohoojat.fi/
https://intermin.fi/nuohous/ukk
Tulisijavinkit alle minuutissa
Näillä vinkeillä lämpimään syksyyn ja muistetaan, että turvallisuus lisää tunnelmaa!
Tällä kertaa blogia kirjoittaa palotarkastajamme Jarkko Jääskeläinen.

Terveisin, Jarkko
”Toimin palotarkastajana Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ja täytyy sanoa, että työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Saa tutustua joka päivä uusiin asioihin ja ihmisiin. Olen joskus puolipakolla pohjoisesta Turkuun siirtynyt savolainen. Harrastuksia olisi enemmän kuin aikaa niitä toteuttaa. Tärkeimpinä mainittakoon rintamamiestalon ikuisuusremontti, VPK-toiminta ja kaikenlainen eräjormailu. Lomalla monesti löytää itsensä jostain metsiköstä joko kahden lapseni kanssa tai itsekseen. Tee-se-itse-henkisyys vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä. Pihassa onkin monenlaista keskeneräistä projektia ja ”melkein” valmista viritelmää.”