Turvallista uutta vuotta!

Vuosi alkaa jälleen olla paketissa. Ihan hyvä vuosi on ollutkin, niin työrintamalla kuin henkilökohtaisellakin puolella. Vuoteen on mahtunut monenmoista tapahtumaa, suurin osa hyviä ja osa vähän huonompia. Tulevasta vuodesta ei vielä tiedä. Suunnitelmia, toiveita, haaveita, tavoitteita, uhkia ja mahdollisuuksia – arvaamattomuus tekee elämästä mielekästä.

Vuodenvaihteen viettoon liittyy monenlaisia traditioita. Ilotulitteita tuskin pystyy vuoden vaihtuessa täysin karttamaan, tavalla tai toisella ne liittyvät useimpien uudenvuodenjuhliin. Muistan, kuinka lapsena olisin aina halunnut, että meilläkin olisi ammuttu raketteja. Yleensä ei ammuttu, vaan katseltiin muiden tulituksia. Pikkupoikaa tämä usein harmitti kovasti. Ainakin sen vuoden viimeisen päivän verran, minkä jälkeen ei enää edes muistanut, että meillä ei ammuttu raketteja.

Iän karttuessa ja turvallisuusasioihin perehdyttyäni olen alkanut suhtautumaan ilotulitteisiin epäluuloisemmin. Oikeastaan en enää kaipaa ilotulitteita lainkaan omalle pihallemme – en itse ammuttuja enkä naapurin raketteja. Vaikka ilotulitukset parhaimmillaan ovatkin komeaa katseltavaa ja tuovat juhlatunnelmaan huipennuksen, aiheuttavat ne myös paljon ongelmia.

raketti

Jokaisen vuodenvaihteen jälkeen saamme lehdistä lukea ilotulitteiden aiheuttamista silmä- tai muista vammoista sekä tulipaloista, joita raketit ovat sytyttäneet. Ilotulitteet aiheuttavat harmia moniin pikkulapsi- tai eläinperheisiin, kun pauke ja välke pelottaa. Ilotulitteiden luvallinen käyttöaika vuoden vaihteessa (klo 18:00 – 02:00) on joillekin eläimille ja lemmikkien omistajille pitkä aika.

Kuluttajille myytävät ilotulitteet ovat vuosien saatossa kehittyneet näyttävyydessä huimasti. Onhan niitä kiva katsella ja asianmukaisella käytöllä ilotulitteet ovat turvallisia. Ilotulitteet itsessään eivät ole vaarallisia – vaaratilanteissa ongelmana onkin yleensä ollut ilotulitteiden käyttäjä. Humalainen ja huoleton rakettireiska on vakava uhka itselleen ja ympäristölleen. Jos minä päättäisin ilotulitteiden myynnistä, lopettaisin rakettien myynnin kuluttajille ja jättäisin ilotulitteiden ampumisen ainoastaan ammattilaisten tehtäväksi.

Varsinais-Suomen alueella järjestetään vuoden vaihtuessa useita yleisiä ilotulituksia, joissa uuden vuoden juhlijat voivat turvallisin mielin nauttia niin ilotulituksesta kuin myös kuohuvasta. Alla linkit kahteen yleiseen ilotulitukseen:

* https://www.kaarina.fi/kulttuuri/vuotuiset_tapahtumat/fi_FI/lasten_uusi_vuosi/

http://seikkailupuisto.turku.fi/tapahtumat/

Jos omien rakettien ampuminen edelleen tuntuu ainoalta oikealta tavalta juhlistaa vuodenvaihdetta, niin onhan niitä sitten päästävä ampumaan. Turvallisuuden ja huolellisuuden merkitystä ilotulitteiden käsittelyssä ei kuitenkaan liiaksi voi korostaa. Lisätietoa ilotulitteiden ampumisesta Varsinais-Suomessa voit katsoa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen internetsivuilta:

http://www.vspelastus.fi/public/default.aspx?nodeid=19386&culture=fi-FI&contentlan=1

Turvallista vuodenvaihdetta! Kasapäin uusia kujeita ja onnea vuodelle 2015!

Terveisin, Kari

Terveisin, Kari

 

 

 

 

Tutustu Kariin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.