Turvallisuusviestintää Tupperware-purkissa

Vihmoo vettä ja ilta alkaa jo hämärtää. Naapurit katsovat varmaan tyytyväisinä Salkkareita, mutta minä pyörin ympyrää metsässä. Käsi hapuilee uusia ja taas uusia kallionkoloja, välillä ojennan kaikki 164 ruhtinaallista senttiäni kohti puiden oksistoja. Tarakka pystyssä kyykkiminen alkaa jo turhauttaa, ja mietin jälleen kerran, mitä ihmettä täällä oikein teen. Sitten se osuu silmään ja kiukku on tiessään.

Jos edellinen kuvaus kuulosti tutulta, olet ehkä etsimämme henkilö. Vaikka on hetkiä, kun Tupperware-purkin perässä rymyäminen alkaa arveluttaa, geokätköily on äärimmäisen hauska harrastus. Olenkin varma, että harrastajia löytyy paljon myös sopimuspalokuntien riveistä.

Ensimmäinen purkki! Hymystä päätellen pelastuslaitoksen koulutussuunnittelija Tanja Uusitalon mielestä geokätköily on ihan jees.

Ensimmäinen purkki! Hymystä päätellen pelastuslaitoksen koulutussuunnittelija Tanja Uusitalon mielestä geokätköily on ihan jees.

Harrastus hyötykäyttöön palokunnissa

Suomessa on noin 100 000 geokätköilijää, jotka ovat kaikki potentiaalisia turvallisuusviestinnän kohdehenkilöitä. Länsi-Uudellamaalla geokätköily otettiin osaksi turvallisuusviestintää jo vuonna 2013 ja nyt on tullut aika laajentaa toimintaa myös Varsinais-Suomeen. Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ovat polkaisseet tänä keväänä käyntiin geo-tuvin ja myös sinun sopimuspalokuntasi on haastettu mukaan!

Tarkoituksena on tehdä kaksi hieman erilaista geokätkösarjaa, joista ensimmäinen esittelee palokuntien toimintaa ja paloaseman historiaa ollen ns. palokuntakätkö. Kätköt sijoitetaan lähelle VPK-asemia, mutta kuitenkin niin, etteivät ne häiritse aseman toimintaa. Lisäksi kätköihin lisätään lyhyt turvallisuusviesti, joka vaihdetaan muutaman kerran vuodessa.

geokätkö mettä palo

Toinen kätkösarja keskittyy puhtaasti tärkeimpiin turvallisuusviesteihimme, esimerkiksi palovaroittimen tarkastukseen, kodin paloturvallisuuteen, poistumisturvallisuuteen, hätänumeroon soittamiseen jne. Ensimmäiset kätköt molemmista sarjoista toteutetaan tradeina eli peruskätköinä, mutta myöhemmässä vaiheessa toimintaa voidaan laajentaa myös multeihin, mysteereihin ja miksei miitteihinkin!

VPK:t avainasemassa onnistumisen kannalta

Kumpikaan näistä kätkösarjoista ei kuitenkaan onnistu ilman teidän panostanne, arvon sopimuspalokuntalaiset. Geo-tuviin tarvitaan mukaan sopimuspalokuntia, jotka miettivät sopivan paikan kätköpurkillensa ja ottavat vastuulleen sen huollon. He tarkistavat myös lokikirjausten oikeellisuuden ja tekevät tarvittaessa korjaukset www.geocaching.com -sivulle. Sopimuspalokunnan tehtävänä on myös ideoida kätkökuvaus oman palokunnan toiminnasta ja historiasta (jos kyseessä on palokuntakätkö).

geokätköily takki

Pelastuslaitos ja LSPeL koordinoivat geo-tuvia ja tarjoavat tarvittavat perusvälineet kätköjä varten. Pelastuslaitos ja LSPeL ideoivat myös tuvi-aiheet ja -tekstit kätköihin sekä perehdyttävät sopimuspalokunnat mukaan toimintaan. Geo-tuvin tulokset kirjataan Prontoon ja niitä seurataan pelastuslaitoksen toimesta.

Kiinnostuitko? Toivomme, että geo-tuviin osallistuvista sopimuspalokunnista löytyy jo valmiiksi innokkaita geokätköilijöitä, mutta voimme myös antaa lyhyen perehdytyksen harrastukseen. Piikkiön VPK on aloittanut geo-tuvin pilottipalokuntana, joten fiiliksiä voi kysellä heidän suunniltaan! Kätkö on vielä tarkastettavana, mutta julkistunee viikon 14 aikana.

Ensimmäisenä geokätköilyyn lähti mukaan Piikkiön VPK!

Ensimmäinen purkki käytiin piilottamassa viime viikolla Piikkiöön. Piikkiön VPK:hon kuuluva Joonas Lahdenperä (oik.) on jo ennestään innokas geokätköilijä ja myös palokunnan päällikkö Janne Aso lähti mielellään mukaan kätköilemään.

Lisätiedot:

Terveisin, Maria

Terveisin, Maria

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa pelastuslaitoksen tiedottaja Maria Nykyri.

Viestintäalan yleismimmi Jantunen, joka päätyi pelastusalalle sattumalta. Kokee tärkeimpinä asioina työssään turvallisuusasioiden markkinoinnin sekä viestinnän sujuvuuden kehittämisen niin punaisten muurien sisä- kuin ulkopuolellakin.

Vapaa-ajalla liikkuu mielellään luonnossa. Sopivasti nörtti. Reissussa aina, kun mahdollista. Uusien asioiden kokeilu pitää elossa. Ikuinen optimisti.

One thought on “Turvallisuusviestintää Tupperware-purkissa

  1. Onpa mainio idea. Muutaman paloasemakätkön olenkin aiemmin bongannut. Geourani alkuajoilta bongattuna Tukholmasta vanhin paloasema ja tältä talvelta Kuusamon paloasema. Ehkäpä tällaisen idean myötä niitä toivottavasti tulee lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*