Vanhusten palvelutalossa Maaningalla sattui joitakin vuosia sitten traaginen tulipalo, joka todennäköisesti sai alkunsa tavanomaisesta seinävalaisimesta. Palossa kuoli viisi ihmistä.
Sähkön aiheuttamista tulipaloista valaisimet ovat toiseksi suurin ryhmä lieden jälkeen. Arvion mukaan maamme rakennuspaloista noin yksi tulipalo päivässä johtuu valaisimista.
Valaisimista johtuvat palot voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään. Toinen ryhmä on seinävalaisimet eli lampetit, joissa on hehku- tai halogeenilamppu. Tällainen lamppu kuumenee niin paljon, kuumuus voi olla lähes 200–300 0C. Jos lähelle osuu jotain palavaa, syttyy herkästi tulipalo. Toinen suuri ryhmä on loisteputkivalaisimet. Loisteputkia käytetään suurissa marketeissa ja julkisissa rakennuksissa, joissa taloudelliset vahingot ovat mittavia. Loisteputki itsessään ei kuumene niin paljon, että se sytyttäisi tulipalon, vaan syttymissyynä on lampun elektroniikka.
Palolaitoksen työntekijät tekevät hyvin paljon vanhusten asuntojen palovaaran vähentämiseksi. Tärkeä tekijä on tietoisuus valaisimien aiheuttamista palovaaroista. On paljon ”vähältä piti” -tilanteita, jotka johtuvat seinävalaisimista. Joissakin tapauksissa valaisimen valo on ollut liian voimakas, että eteen on laitettu kangas valon himmentämiseksi, ja siitä on seurannut, että kangas on syttynyt palamaan. Näissä tapauksissa on aina ollut kyse hehkulampusta, mutta halogeenilamppukin kuumenee niin paljon, että se sytyttää kankaan. Muita tavallisia syitä on, että seinävalaisin jostain syystä putoaa sänkyyn tai matolle ja sytyttää tulipalon, jos liian lähellä on jotain palavaa.

Loisteputki itsessään ei ole erityisen palovaarallinen. Loisteputkivalaisimien palot johtuvat useimmiten valaisimen elektroniikasta ja syttymissyynä on sytytin.
Jos vielä tarkemmin määritellään vaaroja, niin riskiryhminä ovat vanhukset ja lapset. Lapset ovat vaarassa, jos he leikeissään joko osuvat valaisimiin tai peittävät ne luodakseen tunnelmaa. Vanhukset ovat vaarassa, koska hekin voivat heikentyneen motoriikkansa vuoksi osua valaisimiin ja pudottaa ne seinältä tai peittää ne, joko tietoisesti tai erehdyksissä. Tällaiset tulipalot on erittäin helppo estää. Itse lamppu pitää vain vaihtaa kuumenemattomaan matalaenergialamppuun, joko LED- tai energiansäästölamppuun.
Loisteputki itsessään ei ole erityisen palovaarallinen. Loisteputkivalaisimien palot johtuvat useimmiten valaisimen elektroniikasta ja syttymissyynä on sytytin. Sytyttimen tehtävänä on sytyttää loisteputki, kun halutaan valoa. Kun loisteputki hajoaa, sytytin yrittää sytyttää putkea jatkuvasti uudelleen ja sen vuoksi se vilkkuu tai hehkuu päistään. Tämän useimmat meistä ovat varmasti joskus huomanneet. Sytytin ja elektroniset osat voivat tämän takia kuumeta niin paljon, että ne syttyvät palamaan. Vilkkuva loisteputki on sen takia aina vaihdettava uuteen. Suosituksena on myös, että itse sytytinkin vaihdetaan. Markkinoilla on turvasytyttimellä varustettuja malleja, joissa sytytin ei jatkuvasti pyri sytyttämään loisteputkea. Turvasytyttimet ovat hieman kalliimpia, mutta kiinteistönomistajien olisi syytä siirtyä käyttämään näitä turvallisempia sytyttimiä. Uusissa loisteputkivalaisimissa on elektroniset sytyttimet.
Teksti on aiemmin julkaistu ruotsiksi:
Taas väärä otsikko.
Oikee mee näin:
”Ihmisen aiheuttama tulipalo”
Pääosa ns. ”Sähkön aiheuttama tulipalo” on vaan ihmisten huolimattomuutta, tietämättömyyttä, välinpitämättömyyttä, aiheutettuja tuottamuksellisia tulipaloja.
Hei,
kiitos kommentistasi. Aivan totta, että usein sähkön aiheuttamissa paloissa taustalla on ihmisen toiminta.
Terveisin
Eeva / blogin ylläpito