Valoja päälle!

”No eikös teillä ole sitä navigaattoria?” ”Minähän sanoin, että sen punaisen ladon jälkeen vasemmalle, ja ison kiven kohdalta oikealle, ja kolmannesta tienhaarasta taas oikealle, ja täällä perällä vasemmalla me ollaan, ettekä silti löytäneet heti.”

Tästä näkee mennä ainakin valoisan aikaan.

Tästä näkee mennä ainakin valoisan aikaan.

Suomessa riittää pimeyttä ja näin talvella pimeän aika on vieläpä kovin pitkä. Silloin sitä taas muistaa, miten huonosti ihmiset ovat talonsa numeroineet. Kyllähän pieni kultainen numero näyttää kauniilta, mutta oletko koskaan tarkistanut, näkyykö se? Näetkö sen tien varresta pimeällä tai hämärällä? Jos et, et voi olettaa kenenkään muunkaan sitä näkevän. Hätätilanteessa huonot tienviitat, opastukset ja numerot hidastavat avun saapumista perille.

Aina apunasi ei ole myöskään toista henkilöä, joka voisi tulla vastaan ja opastaa perille. Tällöin on tärkeää, että jo kodin tai mökin tienhaarassa olisi kyltti, joka opastaisi oikeaan suuntaan ja talon numero olisi tarpeeksi iso ja valaistu, jotta sen huomaisi ilman etsimistä.

Meillä on käytössämme kartat ja navigaattorit, mutta eivät nekään täysin varmoja ole, varsinkin kun uutta asutusta nousee pystyyn kovaa vauhtia. Eikä auta ajatella, että ”ennenkin olette täällä käyneet”, koska eivät samat ihmiset sentään joka kerta töissä ole.

Parhaiten näkyy kuitenkin opaste, joka on valaistu.

Parhaiten näkyy kuitenkin opaste, joka on valaistu.

Myös taloyhtiöiden tulisi tehdä opastauluistaan tarpeeksi isot ja selkeät, jotta pimeällä ei tarvitsisi niitä kauan tihrustaa. Mikäli asut kerrostalossa, ota selvää, milloin alaovesta ei pääse enää ovikoodilla sisään. Monet ovikoodit eivät toimi ilta/yöaikaan. Tallenna puhelimeesi numero, josta saa kutsuttua ovenavaajan – näin voit soittaa ovenavauksen, mikäli et itse pääse ovea avaamaan. Ambulanssilla ei ole yleisavaimia, vaikka näin usein luullaan.

Ambulanssit ja paloautot ovat normaaleja henkilöautoja isompia, joten koti- ja mökkitiet on syytä pitää riittävän leveinä ja korkeina. Teillä olevat puut ja puskat on hyvä pitää poissa tieltä, sillä liian matalalla olevat paksut oksat haittaavat autojen ajamista perille asti. Kunnolliset valaistukset pihalla ja rapuissa lisäävät myös omaa turvallisuuttasi.

Muistathan hätäkeskukseen soittaessasi mainita oikean paikkakunnan, mistä soitat ja kertoa, mikäli perille löytämisessä on huomioitavaa!

Terveisin, Sohvi

Terveisin, Sohvi

 

 

 

 

Tutustu Sofiaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.