Vapaaehtoisuus ruokkii turvallisuutta, mutta riittävätkö vapaaehtoiset tulevaisuudessa?

Pyhärannan metsäpalo heinäkuussa osoitti jälleen vapaaehtoisten merkityksen pelastustoimessa. Suomen kattavan paloasemaverkoston ja riittävän sammutushenkilöstön avulla suurpalo saatiin rajattua alle sataan hehtaariin. Kiitos tästä kuuluu sekä pelastustoimen ammatti- että vapaaehtoisvoimille.

Vähentääkö taloudellinen nousukausi vaapehtoisuutta ja sitoutumista? Oma tuntumani on se, että mitä paremmin meillä menee taloudellisesti, sitä itsenäisempiä kuluttajayksikköjä olemme. Voimme vuokrata tai ostaa palvelun tai tarvikkeen rahalla, oli kyseessä sitten terveyteen, kuljetukseen, turvallisuuteen tai viihde- ja harrastustoimintaan liittyvä asia. Mitä itsenäisempiä olemme, sitä vähemmän meitä kiinnostavat ympäristön hyvinvointi, turvallisuus ja toiminta. ”Joku muu varmasti välittää tästä asiasta. Minulla ei ole nyt aikaa, kun pitää käydä salilla.”

Riittääkö pelkkä arvostus?

Vapaaehtoisen palokuntatyön arvostus tuntuu olevan hyvällä mallilla niin kansalaisten keskuudessa kuin valtiovallan tasolla, mikä on hieno juttu. Länsi-Suomessa vapaaehtoispalokuntatoiminnalla on pitkät perinteet, ja se osaltaan turvaa alueen kansalaisten selustaa rauhan ajan kriisitilanteissa. Mutta riittääkö pelkkä arvostus ylläpitämään tätä tärkeää pelastustoimen voimavaraa tulevaisuudessa? Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) toivoo työnantajilta positiivista suhtautumista vapaaehtoispalokuntalaisten työajalla tapahtuviin pelastustöihin. Tämä on tärkeä ulostulo valtiovallan taholta. Joskus pelastustoimea vaativa onnettomuus voi osua oman yrityksen kohdalle, ja silloin viimeistään konkretisoituu työnantajan suhtautuminen vapaaehtoisen pelastushenkilöstön toimintaan.

Arvostus näkyviin jäsenmäärissä

Kansalaisten arvostuksen toivoisi näkyvän myös uusina jäseninä vapaaehtoispalokunnissa. Haasteena palokuntien rekrytoinnissa on se, että pelastusala ymmärretään vain supermiesten ja ihmenaisten jännittävänä harrastuksena, vaikka totuus on, että vapaaehtoispalokunnissa voi kouluttautua moneen rooliin.

Operatiivisiin pelastustöihin pääseminen ei edellytä normaalia peruskuntoa ja -terveyttä ihmeellisempiä taikatemppuja. Vapaaehtoisten laajan koulutusjärjestelmän ansiosta harrastaja kyllä koulutetaan ja perehdytetään mukaan tähän mielenkiintoiseen harrastukseen.

Toinen haaste palokuntien rekrytoinnissa on se, että voimavarat menevät pitkälti hälytystehtävien hoitamiseen, joten tukitoimiin kuten rekrytointiin ei jää riittävästi resursseja. Vapaaehtoispalokuntatoiminnan tärkeä elementti, palokuntanuorisotyö, on saatu onneksi vielä palokunnissa hoidettua laadukkaasti, jotta pelastajia riittäisi meille tulevaisuudessakin. Palokuntanuorisotyön tekeminen VPK-yhdistyksissä on saanutkin hyvin tukea sekä Satakunnan että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksilta. Pelastuslaitokset ymmärtävät palokuntanuorisotyön tärkeyden.

Saako vain rahalla laatua?

Onko harjoittelusi sitä laadukkaampaa, mitä kalliimmalla kuntosalilla käyt? Vapaaehtoispalokuntaharrastus on niin aikuiselle kuin nuorisollekin hyvin edullinen harrastus, kiitos yleishyödyllisyyden. Joskus tuntuu siltä, että tämä edullisuus ampuu itseään hyvinä talousaikoina omaan nilkkaan. Ihminen monesti juoksee kalliiden trendilajien perässä ja sivuuttaa yhteiskunnalle tärkeät harrastukset. Ilmainen tai hyvin edullinen harrastus voi tuntua joltain ”epäilyttävältä”, ja se kortti jää sen vuoksi katsomatta. Toki liikunta ja kuntoilu ovat yhteiskunnan toimivuuden peruspilareita, mutta tiesitkö, että paloasemilla on usein oma kuntosali, jota jäsenet voivat käyttää maksutta?

Mitä sinä voisit tehdä yhteisösi turvallisuuden eteen?

Jokainen meistä on osaltaan omalla toiminnallaan vastuussa yhteisömme yleisturvallisuudesta. Voimme tehdä arjen pieniä asioita lisätäksemme turvallisuutta ympärillämme. Voisitko tehdä jotain vielä lisää? Asuinkuntasi vapaaehtoinen palokunta saattaa näyttää ulospäin elinvoimaiselta, mutta henkilöstön riittävyydessä ja uuden sammutushenkilöstön rekrytoinnissa saattaa olla suuria haasteita tulevaisuudessa. Kaikkien kansalaisten olisi hyvä tiedostaa, että ”joku muu hoitaa” -mentaliteetti ei riitä tulevaisuuteen. Mikset siis tarttuisi syksyllä haasteeseen ja menisi tutustumaan oman asuinkuntasi VPK-toimintaan. Ole itse tärkeänä osana yhteisösi turvallisuutta.

En tiedä kuulleeni yhdenkään palokunnan torjuvan uusia tuttavuuksia ovelta. Rohkeuttahan se vaatii hypätä paloaseman kynnyksen yli, mutta joskus hyppy tuntemattomaan avaa aivan uusia mahdollisuuksia omaan elämääsi.

Tee pieni valinta, jolla on suuri merkitys yhteisösi turvallisuudelle. Lähde mukaan pelastustoimeen.

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry:n järjestöpäällikkö Anssi Lamminen.

Terveisin, Anssi Lamminen

”Kirjoittaja toimii Länsi-Suomen Pelastusalan liiton järjestöpäällikkönä työskennellen päivittäin vapaaehtoisen ja ammattipalokuntaväen parissa.

Ei kommunikoi ennen aamukahvia. Inhoaa kuntosalia, mutta käy siellä silti aika ajoin.

On kiinnostunut kamppailulajeista. Ei seuraa urheilua, mutta liikkumisen tarve lääkitään judotatamilla.

Soittaa kitaraa aina silloin kun sormet eivät ole teipattuna judon aiheuttamien kolhujen vuoksi.

Seuraa mielenkiinnolla ihmisten käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*