Vår i luften

Efter flera långa månader med regn och allmänt dåligt väder börjar vi igen få känna av solens värmande strålar. Solen och vårvädret väcker många lustar och behov hos oss människor. Ett behov bland många andra är förstås behovet av att bränna upp gammalt skräp och gräs. Här på räddningsverket har vi den gånga veckan varit fullt sysselsatta med terrängbränder av varierande slag. På grund av det är det säkert på sin plats att lite repetera bestämmelserna kring uppgörandet av öppen eld.

maastopalon sammutus

När man gör upp en eld ska man vara ytterst försiktig. En brasa eller en annan öppen eld får aldrig tändas, om det utfärdats varning för hård vind eller fara för gräs- eller skogsbrand. Den som gör upp eld ska också vara beredd på att snabbt kunna släcka elden. För uppgörande av öppen eld krävs det alltid tillstånd av markägaren.

Enligt räddningslagen avses med öppen eld förutom lägereld också uppgörande av annan motsvarande eld, där elden kan sprida sig via marken eller genom gnistor. Enligt räddningslagen anses exempelvis användningen av s.k. engångsgrillar vara uppgörande av öppen eld. Det är enligt räddningslagen inte fråga om öppen eld, när grillen är isolerad från marken eller eldstaden är av tegel eller stenmaterial eller har en motsvarande konstruktion så, att elden inte kan sprida sig via marken eller via gnistor.

maastopaloa

Det bästa och tryggaste sättet att göra sig av med trädgårdsavfall är att kompostera det på den egna tomten eller alternativt föra det till närmaste avfallshanteringscentral, som oftast brukar ta emot utan kostnad den här årstiden. Här följer ändå en lite minneslista för den som ändå väljer att ta större risker. Kom ihåg att det alltid är på eldarens ansvar!

  • Kontrollera om det utfärdats varning för skogsbrand eller gräsbrand.
  • Välj omsorgsfullt den plats där elden görs upp, så att den inte kan sprida sig.
  • Se till att du har tillgång till släckningsvatten
  • Lämna aldrig en öppen eld utan ständig tillsyn.
  • Släck elden omsorgsfullt, så att ingen glöd finns kvar och pyr i terrängen
  • Öppen eld får inte göras upp på någon annans mark utan lov av markägaren.
  • Hygges- och halmbränning ska alltid på förhand anmälas till räddningsverket

Hoppas vi ännu länge har möjlighet att njuta av det härliga vårvädret.

Hälsningar, Tobbe

Hälsningar, Tobbe

 

 

Träffa Tobbe

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.