Varmuuden vuoksi

Pari viikkoa sitten turkulaisia lähestyttiin VR:n ja pelastuslaitoksen yhteisellä turvallisuustiedotteella. Tiedote koski Turun keskustan tuntumassa sijaitsevaa järjestelyratapihaa. Tiedotteen jakelualue oli poikkeuksellisen suuri ja sisältö herättikin runsaasti keskustelua. Laaja-alainen turvallisuusriskistä tiedottaminen koteihin jaettavalla esitteellä sai aikaan epäilyjä siitä, että turvallisuusriskit olisivat kasvaneet.

Suuronnettomuusharjoitus Turun ratapihalla 2014.

Suuronnettomuusharjoitus Turun ratapihalla 2014.

Turvallisuustiedotteet eivät ole uusi asia. Tiedotteita on jaettu koteihin jo usean vuoden ajan, mutta ne eivät ole aikaisemmin koskeneet satamia tai ratapihoja vaan kemikaalikohteita. Jo pitkään kemian teollisuuden laitoksilla on ollut velvollisuus laatia tiedote, joka sisältää toimintaohjeet mahdollisien onnettomuuksien varalta.

Turvallisuustiedotteet jaetaan alueen asukkaille paperiversioina, mutta tiedotteen tulisi olla kohdeyleisön saatavilla myös sähköisessä muodossa. Pelastuslaitoksen internetsivuilta ei löydy kaikkia maan turvallisuustiedotteita, mutta siellä on luettavissa erityistä suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien kohteiden turvallisuustiedotteet, joiden kanssa pelastuslaitoksella on velvollisuus järjestää suuronnettomuusharjoituksia vähintään kolmen vuoden välein.

VR:n ratapihatiedotteen julkaisun myötä huomattiin, että turvallisuustiedotteelle oli tarvetta. Vaikutti siltä, että ihmiset olivat osittain unohtaneet suuronnettomuusohjeet. Ennen työuraani pelastuslaitoksella muistan tutustuneeni suuronnettomuusohjeisiin vanhojen puhelinluetteloiden sivuilta. Ohjeiden sisältö on säilynyt samana 70-80-luvun ajoista alkaen:

___________________________________________________________________________________

Kun kuulet yleisen vaaramerkin, toimi näin:

  1. Siirry sisälle. Pysy sisällä.
  2. Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto.
  3. Avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita.
    Vältä puhelimen käyttöä, etteivät linjat tukkeudu.
    Älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta, ettet joutuisi vaaraan matkalla.

Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (pituus 7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (pituus 7 sekuntia) tai viranomaisen kuuluttama varoitus.
____________________________________________________________________________________

Suuronnettomuusohjeissa yleisin kysymyksiä herättävä kohta on ilmanvaihdon sulkeminen. Monet kansalaiset eivät tiedä miten koneellinen ilmanvaihto suljetaan. Joissain tapauksissa asunnon ilmanvaihtoa ei voida sulkea asukkaiden toimesta. Saatetaan ajatella, että huoltomies käy sulkemassa ilmanvaihdon joka tapauksessa, mutta rakennuksen ollessa kemikaalipilven alueella huoltomies tuskin pääsee ilmanvaihtoa sulkemaan. Tärkeää olisikin selventää käytännöt poikkeustilanteissa ja huolehtia siitä, että myös taloyhtiön ilmanvaihdon sulkeminen onnistuu asukkaiden toimesta.

Suuronnettomuuden sattuessa kaupunkialueella huomioitavaa on, että iso osa kaupunkilaisia liikkuu ulkona, eikä heillä välttämättä ole välitöntä pääsyä sisätiloihin tai tietoa siitä, missä lähin suojautumistila kulloinkin sijaitsee. Kauppakeskukset ja muut vastaavat julkiset tilat ovat ihan hyviä suojapaikkoja suuronnettomuuden sattuessa.

Vaikka suuronnettomuuden riski on koko ajan olemassa, sen todennäköisyys on melko pieni. Riskiä ei voida kokonaan poistaa, minkä vuoksi kaikkien olisi syytä perehtyä asuinalueensa riskeihin ja oman taloyhtiönsä pelastussuunnitelmaan, jossa suuronnettomuustilanteisiinkin pitäisi ottaa kantaa. Oma toiminta mahdollisen suuronnettomuuden sattuessa olisi hyvä kerrata säännöllisin väliajoin.

Nyt pidän itse taukoa blogin kirjoittamisesta, mutta turvallisuusaiheisia blogeja saatte jatkossakin lukea muiden kirjoittajien toimesta.

Terveisin, Kari

Terveisin, Kari

 

 

Tutustu Kariin!

 

 

 

 

P.S. Alla vielä linkki Youtube-videoon, jossa esitellään 10 suurta teollisuusonnettomuutta.
https://www.youtube.com/watch?v=dPBicIm41-U

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*