VarTu – varsinaissuomalaista turvallisuutta

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa ministeriön laatiman sisäisen turvallisuusohjelman asettamaan haasteeseen tarjoamalla kouluille turvallisuuskoulutusta. Kouluturvallisuusasiat ovat nousseet viime vuosina valitettavalla tavalla otsikoihin. Jottain tarttis siis tehrä. Pelastuslaitos käynnisti vuosi sitten kouluturvallisuushankkeen. Hanke alkoi tavoitteiden ja mahdollisuuksien kartoittamisella. Kysyttiin Varsinais-Suomen peruskouluilta minkälaista turvallisuuskoulutusta he ovat vailla. Yli 100 koulua vastasi. Aiheet ja murheet olivat todellisia ja yhteisiä.

Keväällä 2014 järjestettiin kouluille nimikilpailu, jonka voitti Vaisaaren koulun 8E-luokka Raisiosta. Hankkeen nimeksi valittiin VarTu, varsinaissuomalaista turvallisuutta. Nimikilpailun palkintona oli luokalle järjestetty päivä paloasemalla -tapahtuma. Päivän ohjelma oli varsin toiminnallinen: paloasemaan ja kalustoon tutustumisen lisäksi oppilaille koulutettiin alkusammutustaitoja ja he pääsivät mukaan seuraamaan palomiesten harjoitusta kerrostalotulipalon sammuttamisesta.

vaaka_vartu_1000

Itse hankkeeseen. Koulujen turvallisuuden parantamiseksi haluttiin koulut valjastaa pelastuslaitoksen kumppaneiksi. Kumppanuudella tavoitellaan win-win -periaatetta. Kouluille tarjotaan paloturvallisuuden työkaluja kouluarkeen. Pelastuslaitoksen tavoitteena on kouluturvallisuusasioiden parantamisen myötä myös oppilaiden paloturvallisuustietämyksen parantaminen, jopa kotiin asti.

Koulujen turvallisuusvastaaville järjestettiin tammi-helmikuussa paloturvallisuuskoulutusta kolmena eri päivänä. Varsinais-Suomen koulut kutsuttiin kaikki tervetulleiksi pelastuslaitoksen kumppaneiksi ja osallistumaan koulutuspäiville. Koulutuspäivistä tuli varsin suosittuja: päivät lähes täynnä osallistujia. Turun kaupungin koulujen työsuojeluvaltuutettu Mika Raitio kertoi ajankohtaisia asioita ja koulun arkea paloturvallisuuteen ja työturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Nimikilpailun voittanut luokka pääsi seuraamaan kerrostalon tulipalon sammuttamista turvallisen matkan päästä.

Nimikilpailun voittanut luokka pääsi seuraamaan kerrostalon tulipalon sammuttamista turvallisen matkan päästä.

Pelastuslaitos tarjosi koulujen turvallisuusvastaaville turvallisuuskävelyn periaatteita ja alkusammutustaitoja käytännössä ja teoriassa. Kun opettajista on kyse, niin kysymyksiä ja kommentteja ei tarvinnut erikseen pyydellä. Tunnelma oli hyvä ja osallistujat olivat aidosti kiinnostuneita paloturvallisuusasioista. Tästä on hyvä jatkaa ensi syksyn seuraavaan tapaamiseen ja koulutuspäivään.

Sen verran vielä, että mukaan mahtuu muitakin peruskouluja! Turvallisuusvastaavien verkostoitumisessa on viisautta.

Terveisin, Petri

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa vuorossa on riskienhallintapäällikkö Petri Tassila.Hän on aktiivisesti mukana VarTu-projektin suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.