Vellamo 21 -harjoituksessa treenattiin kansainvälistä yhteistyötä ja avun vastaaonottamista

Useamman vuoden kestänyt Vellamo-harjoituksen valmistelu huipentui 3.–8.5.2021 järjestettyyn kokonaisuuteen, jossa toteutettiin kolmen laajan projektin yhteisharjoitus: Host Nation Support (HNS), OIL SPILL ja Saaristomeri2021 eli SAAME2021.

Vellamo 21 -harjoituksesta on nyt julkaistu video, jolla pääsemme kurkistamaan suureen harjoituskokonaisuuteen.

Harjoituksen skenaariona oli Saaristomeren alueella tapahtunut aluksen karilleajo, jonka yhteydessä mereen vapautui noin 20 000 tonnia öljyä. Skenaario on varsin todenmukainen, koska alueella on runsaasti vastaavankokoisten alusten meriliikennettä.

Harjoituksen päätavoitteina olivat kansainvälisen avun pyytäminen ja vastaanottaminen (HNS-hanke) sekä viranomaisten ja vapaaehtoisorganisaatioiden yhteistoiminta (OIL SPILL -hanke).

Viikkoon sisältyi myös webinaari, jossa eri alojen huippuosaajat toivat esiin näkemyksiään kansainvälisestä pelastustoiminnasta ja ympäristövahinkoihin varautumisen eri osa-alueista.

Viikko huipentui merellä toteutettuun öljyntorjuntaharjoitukseen (SAAME2021 -harjoitus).

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Vellamo-harjoitus oli tarkoitus toteuttaa käytännön harjoituskokonaisuutena. Valmistelun alkuvaiheessa oli selvää muun muassa se, että Vellamo tulisi olemaan suurin ympäristöonnettomuuden torjuntaharjoitus, joka koskaan on järjestetty Varsinais-Suomessa. Kuten kaikki hyvin tiedämme, koronapandemia kuitenkin muutti suunnitelmat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*