Viikko päivystävänä palomestarina

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on useita päällystöpäivystäjiä, jotka noudattavat erilaisia työaikoja. Työvuorossa olevat palomestarit Itä P3, Länsi P3 ja Joki P3 tekevät 24h vuoroa, kun taas päivystävä päällikkö P2 sekä päivystävät palomestarit Itä P30 ja Länsi P30 ovat päivätöissä ja tekevät päivystystyötä oman toimen ohella. P2- ja P30-päivvystäjät ovat päivystysvuorossa yhden viikon kerrallaan perjantaista perjantaihin. Virka-ajan ulkopuolella (klo 16–08) hälytyksiin lähdetään kotoa käsin. Itä P30- ja Länsi P30 -päivystysringeissä on molemmissa kuusi henkilöä, joten joka kuudes viikko on päivystysviikko.

Perjantaina kello 12 olen vastaanottamassa päivystystä luentosalissa, jossa lähtevä vuoro kertoo edellisen viikon tapahtumat ja samalla käydään läpi lähipäivien vuorovahvuudet. Luentosalista siirrytään kalustohalliin, jossa tarkastetaan kalusto pelastuslaitoksen johtoyksiköstä VS10.

Rauhallinen viikko

Perjantai sujuu ilman hälytystehtäviä kuten myös lauantaipäivä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hieman ennen neljää käsiradio aloittaa vaativan piipityksen ja viestistä näen, että suuntana on Uusikaupunki. Vaatteet päälle ja matkaan. Matkalla määrään Uudenkaupungin pelastusyksikön esimiehen tilannepaikan johtajaksi siihen asti, kunnes pääsen kohteeseen. Matkalla selviää, että tilanteen hoitamiseen riittää yksi yksikkö, joten peruutan itseni ja muut hälytetyt yksiköt tehtävältä ja lähden kotimatkalle. Viikonloppuna minulle ei tule muita tehtäviä, sillä asemilla olevat P3-päivystäjät hoitavat ne.

Maanantai menee omien päivätöiden parissa ilman hälytystehtäviä. Tiistaiaamuna saan rakennuspalotehtävän Uudenkaupungin alueelle, missä vierähtää koko aamupäivä. Palo sammutetaan, ja onneksemme ei ole sattunut henkilövahinkoja. Asemalla odottavat tehtävää koskevat kirjalliset työt.

Keskiviikkona ei ole tehtäviä virka-aikana, mutta illalla tulee ihmisen pelastustehtävä Laitilassa, ja sinne hälytetään myös tikasauto Uudestakaupungista. Ilmoituksen mukaan kerrostalon katolla on ihminen eikä hän pääse alas omin voimin. Tikasauton kuljettaja ja Laitilan palokunnan palomies hakevat henkilön turvallisesti alas ja toimittavat hänet paikalla olevan ensihoitoyksikön tarkastettavaksi. Tehtävä on kaikilta osin onnistunut hyvin, ja henkilö on saatu turvallisesti pois katolta.

Torstaina avustan vuorossa olevaa päivystävää palomestaria P3:sta siten, että hän pääsee rauhassa pitämään koulutusta ja minä jään keskuspaloasemalle tuuraamaan häntä. Torstaipäivän ohjelmaan kuuluvat myös keskiviikon tehtävään liittyvät paperityöt ja omia päivätöitä. Ei hälytystehtäviä.

Perjantaiaamu alkaa päivystysauton pesulla ja sisäsiivouksella, jotta voin luovuttaa sen seuraavalle. Kello 12 alkaa taas päivystyksen vaihto ja siellä voidaan todeta, että viikko on ollut tehtävien osalta rauhallinen. Luovutan puhelimet ja auton avaimet seuraavalle ja aloitan sitten uudestaan viiden viikon kuluttua.

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palomestari Miikka Toivonen.

053

Terveisin, Miikka

”Olen 42-vuotias, naimisissa oleva kolmen lapsen isä ja nykyään asustelen Mynämäellä. Kotoa löytyy myös kaksi cornish rex -kissaa. Ensimmäinen kosketus pelastusalaan on tullut Salon VPK:n nuoriso-osastolta. Pelastusopistolla suoritettujen opintojen jälkeen olen toiminut palomiehen ja paloesimiehen tehtävissä ja nyt olen mukana HAZARD-hankkeessa. Vapaa-aika kuluu perheen parissa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.