Viikko sopimuspalokuntalaisena

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella toimii yhteensä 67 sopimuspalokuntaa, joiden henkilöstö osallistuu säännöllisesti sammutus- ja pelastustoimintaan, osa myös ensivastetoimintaan. Sopimuspalokuntalaiset eivät päivystä paloasemalla vaan lähtevät hälytyksiin useimmiten kotoaan tai työpaikaltaan. Ensimmäisen paloauton pitää yleensä lähteä sopimuspalokunnan paloasemalta viiden minuutin sisällä hälytyksestä. Sopimuspalokunta onkin kuin pelastuslaitos pienoiskoossa. Sieltä löytyy monenlaista tehtävää, kuten pelastustoimintaa, onnettomuuksien ehkäisytyötä sekä hallintoa. Seuraavassa on kuvaus yhdestä viikosta sopimuspalokuntalaisena. Viikko olikin ehkä normaalia työläämpi.

Perjantaina kokoonnuimme palokunnan hälytystoiminnan vastuuhenkilöiden kanssa. Samalla suunnittelimme ensi vuoden toimintaa ja kehittämiskohteita.

Lauantai-illan keskeytti hälytystehtävä, suuri rakennuspalo Paraisilla. Suuntasin nopeasti paloasemalle. Tällä kertaa palokunnastamme oli hälytetty vain säiliöyksikkö, joten lähetin sen matkaan kahdella miehellä. Tämän jälkeen varmistin riittävän miehityksen pelastusyksikköömme ja ilmoitin tämän pelastuslaitoksen tilannekeskukseen. Hälytystiedoista näin, että olimme sillä hetkellä ainoa vapaana oleva pelastusyksikkö Kaarinan alueella. Tällä kertaa varsinainen hälytystehtävä Paraisilla oli melko nopeasti ohi, joten pelastusyksiköllämme ei ollut tarvetta valmiussiirrolle esimerkiksi Kaarinan paloasemalle.

Aina hälytystehtävät eivät ole lähiseudulla. Tässä Piikkiön säiliöyksikkö on täyttämässä vesisäiliötä Pyhärannan heinäkuisella maastopalopaikalla.

Sunnuntait olen yleensä pyhittänyt omalle hyvinvoinnille ja liikunnalle. Pelastuslain mukaan sopimuspalokunnan pelastustoimintaan osallistuvan henkilön tulee ylläpitää tehtäviensä edellyttämää kuntoa. Palokunnallamme on jo vuosia ollut puolentoista tunnin liikuntasalivuoro, jossa pelaamme yleensä salibandyä. Useimmiten vuorolla on jokunen pelaaja naapuripalokunnastakin. Sykemittari paljastaa kuinka kovatehoisesta liikunnasta on tällä kertaa kyse, lopputulos on 77 prosenttia maksimisykkeestä.

Maanantaina tein hieman pidemmän päivän siviilitöissä ja olin kotona vasta hieman ennen iltakuutta. Puoli seitsemän aikoihin tuli hälytystehtävä, keskisuuri rakennuspalo Kaarinassa. Tällä kertaa toimin pelastusyksikön johtajana. Saimme nopeasti kuusi sammutusmiestä kasaan ja lähdimme matkaan. Säiliöyksikkö lähti heti perään kahdella sammutusmiehellä. Alkutiedoissa oli, että teollisuushallin maalaamo palaa. Hälytystehtävä muuttui matkalla suureksi rakennuspaloksi. Paikan päällä sain päivystävältä palomestarilta yksikkömme tehtäväksi palokohteen viereisten ja alapuolisten tilojen varmistamisen, joten käskin sammutusmiehet töihin. Olimme takaisin paloasemalla hieman ennen yhtätoista illalla. Tämän jälkeen teimme tarvittavat kalustonhuollot sekä peseydyimme. Nukkumassa olin yöllä yhden aikaan, joten yöuni jäi normaalia lyhemmäksi.

Tiistaina lähetin aiemmin laatimani tiedotteen viikonlopun Päivä Paloasemalla -tapahtumasta paikallislehtiin. Jään odottelemaan, tuleeko toimittajia lauantain tapahtumaan paikan päälle.

Keskiviikkoisin hälytysosasto kokoontuu harjoitusiltaan, joka kestää yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Tällä kertaa aiheena oli vahingontorjuntaan liittyvää koulutusta, kuten kaatotekniikoita sekä moottorisahan käytönjälkeistä huoltoa. Sopimuspalokuntalaisista muodostuu yleensä tiiviitä kaveriporukoita. Harjoitusten jälkeen vielä saunoimme paloasemalla, ja oli samalla mukava vaihtaa viikon kuulumisia.

Useimmiten sopimuspalokunnan taustalta löytyy sitä ylläpitävä yhdistys. Palokuntayhdistys ei siis hallinnon osalta poikkea muista yhdistyksistä. Jokaisella yhdistyksellä on oltava hallitus, joten torstaina vuorossa oli hallituksen kokous, jossa käsiteltiin yhdistyksen pakollisia asioita, kuten toiminta- ja taloussuunnitelmat seuraavalle kalenterivuodelle.

Päivä Paloasemalla

Hyvä mahdollisuus tutustua palokuntatoimintaan on jälleen lauantaina 24. marraskuuta, kun järjestetään Päivä Paloasemalla -tapahtuma. Toiminnalliseen tapahtumasarjaan odotetaan yhteensä noin 100 000 kävijää 357:lle eri paloasemalle ympäri Suomen. Päivä Paloasemalla -tapahtumissa opit tärkeitä paloturvallisuustaitoja ja tutustut palokunnan toimintaan monipuolisilla tehtävärasteilla. Elämyksellisen päivän aikana pääset tutustumaan myös paloautoihin ja muuhun kalustoon.

Päivä Paloasemalla -tapahtumassa riittää nähtävää koko perheelle.

Lisätietoja aiheesta:

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Joonas Lahdenperä.

Terveisin, Joonas

Toimin sopimuspalokunnan hälytysosaston varapäällikkönä Piikkiön VPK:ssa. Koulutukseltani olen insinööri (AMK) palopäällystön koulutusohjelmasta. Työskentelen Turun kaupungilla turvallisuussuunnittelijana. Työkokemusta löytyy myös pelastuslaitokselta palomiehen ja palotarkastajan tehtävistä.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.