Vertaisryhmä lisää hyvinvointia. Jos lapsella on yksi harrastus, hyvinvointi lisääntyy, mutta harrastusten määrän lisääminen ei lisää hyvinvoinnin määrää. Jokaisella on hyvä olla vertaisryhmä, yhteisö, johon voi vapaa-aikana kuulua. Laumaeläimenä ihmisellä on yleisesti ottaen tarve liittyä yhteisöön. Pelastustoimi on erinomainen esimerkki siitä, että asioita tehdään yhdessä. Viimeksi luin Pelastustieto-lehdestä, että Varsinais-Suomessa palotarkastajat on otettu mukaan operatiiviseen toimintaan entistä tehokkaammin.
Tiedämme myös, että nuorten syrjäytyminen rapauttaa suomalaista yhteiskuntaelämää. Nuoret miehet eivät tee työtä, eivätkä aina hae edes sosiaalietuuksia, vaan istuvat koneillaan kotona. Syrjäytyminen on transgenerationaalista; se voi jatkua ylitse sukupolvien. Työelämästä syrjäytyneiden aikuisten lapsetkin ovat syrjäytymisvaarassa. Joissakin tapauksissa passivoituminen voi olla merkki siitä, että mieli, tärkein pääomamme, ei ole kunnossa.
Nykyiseen työhöni kuuluu kertoa sopimuspalokuntalaisille, miksi sopimuspalokunta on loistava harrastus. Paitsi, että VPK-riveistä saadaan uusia toimijoita hälytysosastoon ja pelastustoimen työtehtäviin, toiminta on muutenkin varsin loistavaa. VPK:ssa kaikki pelaa. VPK-harrastus on edullinen. VPK:ssa tehdään oikeita asioita, oikeilla varusteilla. VPK:ssa aikuinen opettaa turvataitoja. VPK on matalan kynnyksen harrastus.
Viime kesänä tehdyssä VPK-kouluttajien tutkimuksen mukaan suurin osa kouluttajista on sopimuspalokuntatoiminnassa auttamisenhalun vuoksi. Moni mainitsi myös, että VPK-yhteisö tuo elämään iloa, kun kavereiden kanssa on hauskaa. Lähiyhteisö on löytynyt. Lisäksi joukossa on niitä, jotka ovat pudonneet pataan jo pieninä.
Sopimuspalokuntalaisuuskin voi periytyä. Joillakin paikkakunnilla keskellä yötä voisi keikalla pitää sukukokouksen. Toisinaan kotisaunan lauteet tyhjenevät kokonaan, kun tekstiviesti kutsuu sammutustyöhön. Sopimuspalokuntia tarvitaan. Siksi kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka tähtäävät vapaaehtoistoiminnan lisäämiseen, ovat tärkeitä.
Yli Hyvä Juttu on toimintamalli, jossa sopimuspalokunnat ja VPK:t tarjoavat yhteistyössä sosiaali-, sivistys- ja nuorisotoimen kanssa lapsille ja nuorille mahdollisuutta lähteä mukaan edulliseen ja toiminnalliseen VPK-toimintaan, jossa opitaan yhteisöllisessä vertaisryhmässä palomiestaitoja ja turvallisuutta edistäviä toimintatapoja. Sopimuspalokunta tarjoaa käyttöön tarkoituksenmukaiset varusteet ja vuosimaksut ovat alhaisia, tai niitä ei ole lainkaan. Yli Hyvä Juttu -toimintamalli on tarkoitettu 7−17-vuotiaille ja erityisesti sosiaalisesti syrjään vetäytyville, yksinäisille; seuraa, rajoja tai erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Samalla saadaan rekrytoitua uusia toimijoita mukaan. Palosuojelurahaston tukema hanke jatkuu vielä vuoden. Jos kiinnostuit, voit ottaa yhteyttä lähimpään sopimuspalokuntaan!
Kuvat Brita Somerkoski/Vahdon VPK:n kalenteri
Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Brita Somerkoski.
”Olen Brita Somerkoski. Toimin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella erikoissuunnittelijana ja Turun yliopiston erikoistutkijana. Minusta Varsinais-Suomen pelastuslaitos on rock!”